П`ятниця
26.04.2024
15:30
Категорії розділу
Шкільні новини [90] Візитка школи [1]
Розклад уроків, дзвоників [2] Нормативно-правова база [8]
Національно-патріотичне виховання [29] Сторінка бібліотекаря [2]
Сторінка психолога [32] Сторінка педагога-організатора [6]
Для вчителя початкових класів [19] Для вчителя основної школи [27]
Для вчителя старшої школи [9] ЗНО [5]
Школа майбутнього першокласника [6] Для батьків [7]
Спортивне життя школи [7] Для класного керівника [6]
ГПД [6] Робота з обдарованими [11]
Діяльність учнівського самоврядування [2] Екстернатна форма навчання [4]
Методична робота [4] Права дитини і людини [2]
Група в FACEBOOK [1] Дистанційне навчання [6]
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz
  • СЗШ № 1 м.Сєвєродонецька Луганської області
    Головна » 2016 » Січень » 27 » Культура здорового харчування
    13:49
    Культура здорового харчування

    Культура здорового харчування

    Серед населення існує думка, що люди старшого віку, які пережили війну, і голодомор, все ж здоровіше, ніж молодь. А все тому, що наші бабусі і дідусі харчувалися переважно натуральними продуктами,з яких готували повноцінні сніданки, обіди, вечері. І в голову не приходило їм, що можна харчуватися від дня в день тільки «перекусити» під назвою «фаст-фуд» — Food On The Go — їжа на ходу.

    Не варто недооцінювати шкоду висококалорійних продуктів, багатих вміст жиру і бідних такі біологічно необхідні компоненти, як вітаміни і мінеральні речовини. Дефіцит цих речовин у їжі сучасної людини експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я визначили як «прихований голод».

    Все частіше здається, що нині культура здорового харчування геть забута. По всьому місту бачимо на білбордах написи: «Швидка їжа — швидка допомога». Але, на мій погляд, варто дещо змінити у назві і надати більш важливого акценту: «Швидка їжа — прихований голод». Наша їжа повинна бути збалансованою не тільки у відповідності з вмістом білків, жирів, вуглеводів, необхідних організму, але і за змістом важливих компонентів — вітамінів, мікроелементів і харчових волокон. Тому ми повинні більше вживати овочі, фрукти — джерела вітамінів, мінералів і клітковини ».

    «Фаст-фуд» і «джанк-фуд», в широкому розумінні цих слів, настільки шкідлива їжа, яку можна собі уявити і вживати хіба що під загрозою страшного голоду. Велика кількість жирів, простих вуглеводів, та ще й підсилювачі смаку в додачу — все це робить «джанк-фуд» і «фаст-фуд» не кращою їжею. Хоча є і гамбургери, і хот-доги з низьким вмістом жирів. І все ж розраховувати на те, що це автоматично зробить їх корисними, не варто. Навіть традиційні для нашого споживання пиріжки, смажені в маслі, і ті ніяк не суміжні зі здоровим харчуванням. Кількість жирів в таких продуктах, як правило, перевищує всі допустимі норми.

    Серед дітей підліткового віку медики все частіше виявляють захворювання, пов’язані з порушенням режиму харчування і загальним захопленням «швидким харчуванням». На жаль, ніхто не розповідає дітям про можливу шкоду цих продуктів. Батьки і самі часто харчуються «на ходу», даючи приклад своїм дітям.

    Культуру приготування смачних страв будинку поступово замінило використання напівфабрикатів, куплених по дорозі додому. Виходить, що ми самі привчати дітей до негативних харчовим звичок. «Допомагає» нам у цьому ЗМІ, яке так щиро рекламує і Кока-кола, чіпси, сухарики та інші продукти з компанії «швидкого харчування». Хоча саме харчування дітей і визначає здоров’я, тривалість і якість їх подальшого життя.

    Приємно усвідомлювати, що культура здорового харчування ще когось хвилює на державному рівні. Так, розуміючи важливість якості харчування для здоров’я дітей, Міністерство охорони здоров’я України спільно з Міністерством науки і освіти видали наказ про заборону продажу у шкільних їдальнях продуктів, що містять такі харчові добавки як барвники, ароматизатори, консерванти, підсилювачі смаку та аромату. Тобто, у переліку заборонених до продажу у шкільних їдальнях потрапили: чіпси, сухарики, безалкогольні напої з вмістом вищеперелічених харчових добавок. Власне цим наказом зобов’язали, щоб у шкільних їдальнях продавали тільки натуральні продукти.

    Тому обов’язково потрібно мати в щоденному раціоні харчування кисломолочні продукти, овочі, фрукти, нежирне м’ясо, а рибні страви як мінімум двічі на тиждень. Кожен раз, коли мова йде про здорове харчування не потрібно забувати традицій: готувати вдома і годувати дітей борщами, супами, кашами і не забувати про салати з капусти, буряка, моркви, зелені.

    до Речі, хочу зауважити, що під «Фаст-фудом» я не маю на увазі домашню їжу швидкого приготування. Як би просто і швидко не готувалася інша домашня їжа, це далеко не гамбургери і розігріті напівфабрикати.

    Ось вчора вирішила я як раз обзавестися кефирчиком, купила собі на сніданок. Зирк — а чоловік біля телевізора вже з моїм кефирчиком. Спрага його, виявляється, замучила. Так і залишив мене без мого корисного сніданку (в магазин було вже лінь йти)

    Аксана, я абсолютно погоджуюся з Вами, що «швидка їжа-прихований голод», надзвичайно шкідлива для нашого здоров’я. Харчуючись натуральними продуктами наші бабусі закладали надійний фундамент свого здоров’я. У наш швидкий століття не хочеться витрачати час на приготування їжі, але і сьогодні з Ваших публікацій легко дізнатися як швидко приготувати смачні та корисні страви. Удачі Вашого сайту.

    Одна справа, коли йдеш і купуєш собі гамбургер з кока-колою, як говориться знала, на що йшла, але зовсім інше фрукти з пестицидами і всілякі продукти з фарбниками і ароматизаторами. Щоб харчуватися більш-менш здорово в сучасному світі потрібно постійно вчитися бачити уникають виробників і підвищувати грамотність в цьому питанні.

    На щастя, зараз вже досить багато місць, де можна в обідню перерву смачно поїсти і з користю для здоров’я, правда це напевно дорожче, ніж «Фаст-фуд». Добре, що піднімаєте цю злободенну тему про культуру харчування!

     

    Категорія: Для батьків | Переглядів: 546 | Додав: usova83 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar