Четвер
25.04.2024
03:46
Категорії розділу
Шкільні новини [90] Візитка школи [1]
Розклад уроків, дзвоників [2] Нормативно-правова база [8]
Національно-патріотичне виховання [29] Сторінка бібліотекаря [2]
Сторінка психолога [32] Сторінка педагога-організатора [6]
Для вчителя початкових класів [19] Для вчителя основної школи [27]
Для вчителя старшої школи [9] ЗНО [5]
Школа майбутнього першокласника [6] Для батьків [7]
Спортивне життя школи [7] Для класного керівника [6]
ГПД [6] Робота з обдарованими [11]
Діяльність учнівського самоврядування [2] Екстернатна форма навчання [4]
Методична робота [4] Права дитини і людини [2]
Група в FACEBOOK [1] Дистанційне навчання [6]
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz
  • СЗШ № 1 м.Сєвєродонецька Луганської області
    Головна » 2016 » Січень » 18 » З бібліотечного життя школи
    14:20
    З бібліотечного життя школи

         

     Шкільною бібліотекою завідує Возняк Ірина Володимірівна

    Стаж бібліотечної роботи - 20 років. Спеціаліст.

    Бібліотека середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 є обов’язковим структурним підрозділом, який здійснює  бібліотечно-інформаційний,  культурно-просвітницький забезпечення навчально-виховного процесу як в урочний, так і в позаурочний час. Свою діяльність організовує спільно з педагогічним колективом відповідно до планів роботи і регламентуючої документації, що затверджується директором закладу. У своїй діяльності бібліотека керується Законом України  « Про освіту », Законом України «Про бібліотеку і бібліотечну справу», Положенням про бібліотеку.

    Свою діяльність шкільна бібліотека спрямовує на популяризацію книг серед дітей, формування їхнього світогляду, реальну допомогу кожній дитині в задоволенні особистих читацьких інтересів, потреб, запитів. Книга – постійне джерело знань, надбаних людством протягом багатьох віків, головний засіб навчання. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певною сумою знань, засвоїти досвід попередніх поколінь, прилучає до культурних надбань та цінностей рідного народу, його звичаїв та традицій.
    Важливу роль відіграє шкільна бібліотека в засвоєнні шкільної програми, організації навчальної діяльності та дозвілля дітей.

    Бібліотека середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 міста Сєвєродонецька Луганської обалсті організовує свою діяльність відповідно до регламентаціної документації та нормативних документів  (законів України «Про загальну середню освіту», «Про бібліотеки і бібліотечну справу» та ін.).

    РОБОТА ШКІЛЬНОЇ БІБЛІОТЕКИ СПРЯМОВАНА НА ВИРІШЕННЯ ТАКИХ ЗАВДАНЬ:

    • сприяння реалізації державної політики в галузі освіти, розвитку навчально – виховного процесу ;
    • виховання учнів на високих зразках світової та вітчизняної культури, формування на цій основі  національної свідомості, шанобливого ставлення до книги як до головного джерела знань;
    • виховання в учнів інформаційної культури та культури читання; 
    • розвиток творчої думки, пізнавальних здібностей та інтересів учнів, сприяння успішному  засвоєнню ними навчальних програм;
    • сприяння самоосвіті учнів та педагогів за допомогою різноманітних форм і методів бібліотечної роботи, забезпечення їх необхідною літературою, інформацією;
    • піднесення на якісно новий рівень бібліотечної справи з тим, щоб кожен учень оволодів основами бібліотечно – бібліографічних знань.

    Станом на 01.01.2019 р. бібліотечний фонд закладу налічує 18731 примірників книг, брошур, журналів. З них: 5712 підручників та методичної літератури — примірників..

        В бібліотеці розроблено та затверджено «Правила користування бібліотекою», у яких установлено загальний порядок організації обслуговування користувачів бібліотеки, доступу до бібліотечних фондів, права і обов'язки читачів.

    Основні завдання бібліотеки – створити умови для задоволення та розвиток інформаційних потреб людей.
    Одним із засобів створення таких умов є масові заходи в бібліотеці: цікаві, захоплюючі, емоційні, зорієнтовані на особистість.
    Масова робота виконує свої функції:

    - сприяє задоволенню і розвитку інформаційних потреб і запитів, зростанню кола пізнавальних читацьких інтересів, проведення дозвілля;

    - допомагає залученню нових читачів до бібліотеки;

    - здійснює рекламу бібліотеці, створює її імідж.

    Одним із принципів масової роботи є актуальність, незвичне трактування певних питань, що дозволяє підвищити зацікавленість читачів тією чи іншою темою. Проводячи масові заходи, бібліотека задовольняє потреби в освіті та самоосвіті, професійному вдосконаленні, розширенню світогляду, духовному, естетичному розвитку. В нашій бібліотеці використовуються оригінальні, близькі юнацтву, учням форми роботи, перевага віддається діалоговим, дискусійним, ігровим формам спілкування тому, що вони посилюють пізнавальну й читацьку активність, спонукають до самостійного мислення, вміння відстоювати особисту думку. Захоплюючі, емоційні заходи дають можливість позмагатися, поспілкуватися. Це - дискусійні інтерв’ю, дискусії, диспути, різноманітні конкурси, вікторини, тощо.
    Досвід підтверджує, що ті заходи, де читачі були активними учасниками, виявилися для них найцікавішими.

    Багатогранна робота шкільної бібліотеки спрямована на допомогу учням закладу краще оволодіти програмовим матеріалом, збагачувати знання, розвивати культуру читання, засвоювати соціальний досвід усього слов'янського народу, долучати їх до культурних і духовних надбань, традицій, звичаїв, сприяти формуванню національної свідомості.

     

     

     

         

     

     

     

    Категорія: Сторінка бібліотекаря | Переглядів: 578 | Додав: usova83 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar