Четвер
25.04.2024
23:24
Категорії розділу
Шкільні новини [90] Візитка школи [1]
Розклад уроків, дзвоників [2] Нормативно-правова база [8]
Національно-патріотичне виховання [29] Сторінка бібліотекаря [2]
Сторінка психолога [32] Сторінка педагога-організатора [6]
Для вчителя початкових класів [19] Для вчителя основної школи [27]
Для вчителя старшої школи [9] ЗНО [5]
Школа майбутнього першокласника [6] Для батьків [7]
Спортивне життя школи [7] Для класного керівника [6]
ГПД [6] Робота з обдарованими [11]
Діяльність учнівського самоврядування [2] Екстернатна форма навчання [4]
Методична робота [4] Права дитини і людини [2]
Група в FACEBOOK [1] Дистанційне навчання [6]
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz
  • СЗШ № 1 м.Сєвєродонецька Луганської області
    Головна » 2016 » Січень » 26 » Безпека життєдіяльності в моїй майбутній професії
    10:00
    Безпека життєдіяльності в моїй майбутній професії

    Вчитель: Бєляєва Марія Свиридівна

    Стаж роботи: 31 рік

    І категорія, "старший учитель"

     

    Тема: Безпека життєдіяльності в моїй майбутній професії  

    (Чому я хочу обрати професію медсестри?)

    Мета: допомогти учням зорієнтуватися у світі професій та вчити звертати увагу на безпеку життєдіяльності в майбутній професії; виховувати бажання свідомо обирати професію

    Хід заняття:

    1. Вчитель:

    «Всі професії важливі, всі професії потрібні», – говориться в старій приказці. І це правда. Найголовніше  – серед безлічі професій знайти свою, удосконалюватися в ній і приносити користь людям.

    Говорять, що у світі існує більше двох тисяч професій. І це чудово! Адже кожен може вибрати собі майбутню професію, виходячи зі своїх здібностей і можливостей. Хоча прийняти таке рішення досить важко.

    Які головні причини вибору майбутньої професії? По-перше, вона повинна бути цікавої. Захоплююче заняття, що дійсно приносить задоволення, – це одна зі складових людського щастя. Також потрібно врахувати необхідність заробляти на життя: чи принесе майбутня професія вам бажаний дохід.

    В результаті знайомства  на класних годинах з різними професіями виявилося, що декількох дівчат з нашого класу зацікавила професія медсестри

    Отже, пропоную вам обговорити сьогодні питання важливості цієї професії та визначити, яких правил безпеки життєдіяльності треба дотримуватися, щоб довгий час плідно працювати медсестрою. Але перш за все надамо слово нашій гості, медичній сестрі  (П.І.Б. місце роботи)

    Вчитель: Дякуємо за виступ. А тепер ми покажемо, як готувалися до сьогоднішнього заходу, про що дізналися.

     

    Учениця: Чому я хочу вибрати професію медсестри?

    По-перше, хочу допомагати людям. Коли лежиш у лікарні, завжди потребуєш тепла, участі, ласкавих слів. Медсестра більше часу перебуває поруч з хворими, ніж лікар, і вона може втішити хворого.

    Учениця: По-друге,  мені самій  професійні  навички медсестри знадобляться у житті. Коли в мене буде сім'я, діти, я зможу надати їм елементарну медичну допомогу. Зможу кваліфіковано доглядати за своїми батьками - адже вони згодом стануть літніми людьми.

    Учень: Душевність, емоційна культура, здатність до переживань за ближнього, відповідальність, щире розуміння свого боргу перед іншими людьми, усвідомлення, що тільки ти зможеш допомогти хворій людині– ось моральні показники необхідні, мій погляд, медичному працівнику .

    Учениця: Коли раніше вважалося, що медична сестра - помічник доктора, то зараз - це грамотний, самостійно працюючий фахівець, що чітко виконує розроблені функції задля виходжування хворого. Основний час і увагу віддає вона пацієнтам, готує до прийому в лікаря, допомагає отримати призначене ним лікування. Ефективність роботи лікарів загальної практики великою мірою залежить від кваліфікації, і правильної роботи медичних сестер, від їхньої сумлінності, охайності, душевної теплоти. На щастя, в лікарнях чимало чудових медсестер, справжніх подвижниць цієї нелегкої професії.

    Учень: Усе в медсестрі має привертати  пацієнта, починаючи з її зовнішнього вигляду (підтягнутість, охайність, зачіска, обличчя). Цілком неприйнятно звернення 'хворий', начебто пацієнт втратив ім'я і по батькові. Щоб між медсестрою і пацієнтом склалися партнерські відносини, пацієнт має відчувати, що медсестра хоче йому допомогти. Тільки тоді виникає той довірливий діалог, під час якого медсестра дізнається про необхідну їй інформацію про пацієнта: особливостях його особистості, його думку про захворювання, надії на одужання.

    Знаючи особливості переживань хворого, медсестра тактовно пояснює пацієнтові як його права, так і обов'язки, розповідає у доступній для хворого формі про майбутнє лікування.

    Учениця: Обов'язок медсестри - бути чесною й правдивої стосовно пацієнта, а розмови про діагноз, особливості захворювання не повинні виходити за межі, зазначені лікарем. Це стосується і розмов медсестри з родичами пацієнтів.

    Гуманізм професії створює основу для захисту особистої гідності медсестри, її фізичної недоторканності, що допоможе у виконанні професійних обов'язків.

    Учениця: Медсестра покликана дбайливо доглядати за пацієнтом. Кілька років тому у 1200 професійних медсестер запитали: "Що здається найважливішим у роботі медсестри вам?" 98 відсотків відповіли, що найважливіше - це надавати якісні медичні послуги.

    Вчитель: Але поруч із радощами робота медсестри пов'язана з численними труднощами. Вона не вибачає помилок! Даючи ліки, роблячи забор крові, ставлячи крапельницю чи навіть перевертаючи пацієнта, медсестра має бути дуже обережна. Помилятися не можна .

    Слід визнати, що професія медсестри особливо затребувана життям. З огляду на брак середнього медичного персоналу, дівчата в білих халатах часто змушені працювати більше як 14 годин на добу, перебувають у постійному русі і найчастіше не  мають часу на нормальний обід.

    Учениця: Під час чергування медсестри мають бути постійно насторожі, адже тривалість одужання й результат лікування великою мірою залежать від своїх досвіду, вміння і навиків: "Порятунок тяжкохворого пацієнта залежить від того, чи зможе медсестра вчасно помітити погіршення стану і побачити, із чим це було пов'язано.

    Учень: Саме психологічне та фізичне напруження, яке постійно відчувають медсестри, стає причиною зростання відсотка різноманітних помилок. Напружена праця медсестри негативно позначається на здоров'ї. У результаті досліджень було встановлено, що тривалість життя медсестер загалом на 3-5 років менша, ніж у представниць інших професій.

    Вчитель: А зараз прийшов час визначити, на що треба звертати увагу медсестрам, щоб безпека життєдіяльності під час виконання професійних обов’язків допомогла зберегти власне фізичне та психічне здоров’я.

    Отже, недоліки роботи медичної сестри - найважчий наслідок праці,  травмуючої психіку,  (велика відповідальність, постійна напруга і спілкування з тяжко хворими) призводять до синдрому емоційного дефіциту і емоційного вигоряння.

    Це коли медсестра  не має сил співчувати, і все робиться автоматично. Роль медсестри у лікарняній  ієрархії зросла, нині вона -  головний помічник лікаря. Причому не тільки у плані догляду за хворим, а й у освоєнні численних новинок медичного устаткування. Медсестра повинна підготувати операційну, місце роботи лікаря, і місце перебування пацієнта, вміти провести процедури, ознайомитися з роботою техніки тощо. І треба завжди удосконалювати знання.

    2. У нас є твори учнів, у яких вони висловили своє ставлення до професії лікаря та медсестри, заслухаємо їх.

    3. Зробимо, діти, висновок: обираючи майбутню професію необхідно врахувати все: власні здібності, нахили, бажання та дізнатися про систему безпеки життєдіяльності в тій чи іншій професії, щоб дати відповідь на ще одне важливе питання: а я зможу? Мені вистачить сил і фізичного здоров’я? Отже, намагайтеся якомога краще пізнати себе, свій внутрішній світ, шукайте своє покликання!

    Категорія: Для класного керівника | Переглядів: 781 | Додав: usova83 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar